Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

04/02/2019

Extra controles kinderen met astma

Kinderen met astma moeten op de juiste plek zo goed mogelijk behandeld worden, vindt LRJG. Daarom doen we samen met enkele gezondheidscentra in Nieuwegein en het Antonius Ziekenhuis mee aan een innovatief project waardoor we dit mogelijk proberen te maken.


Tijdens (en ook na) dit project controleren we alle kinderen met astma die inhalatie corticosteroïden gebruiken, ook wel pufjes genoemd. Dit is een ontstekingsremmend medicijn. We roepen de 6- tot 18-jarige patiënten op om naar het spreekuur te komen om te controleren hoe het met ze gaat en uit te zoeken bij wie ze voortaan het beste terecht kunnen. Dat kan bij de huisarts zijn, of bij de kinderarts. “Voorheen kwamen de kinderen alleen langs als er klachten waren. Maar door minimaal een keer per jaar zo’n standaard controle in te voeren willen we ernstigere klachten voorkomen”, legt huisarts en consulent Astma/COPD Ingrid Looijmans uit.  Ook de andere deelnemers voeren deze controles uit en bepalen de juiste plek voor hun patiënt. “De huisarts is vaak comfortabeler voor de kinderen. Die zit meestal dichter in de buurt en het voelt vertrouwd. Daarnaast zijn er minder kosten aan verbonden en is de kwaliteit net zo goed. Maar is de astma moeilijker onder controle te krijgen doordat er bijvoorbeeld ook sprake is van allergie of ernstig eczeem, dan kunnen de kinderen beter bij de kinderarts terecht. We willen er op deze manier voor zorgen dat alle kinderen op tijd de juiste behandeling ontvangen en dat de kwaliteit van hun gezondheid er hierdoor op vooruit gaat.”
 
Het project loopt al vanaf medio 2018 en wordt tot medio 2019 financieel ondersteund door Zilverenkruis. Aan de hand van de eerste resultaten lijkt er inderdaad een positieve verandering plaats te vinden.

reclamebureau anno nu ifthen.nl